Καμπανάκι της Ε.Ε. στη χώρα μας για την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός

Καμπανάκι της Ε.Ε. στη χώρα μας για την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός

Αρ. Πρωτ. 12363/02.03.2011

Προς Υπουργούς:

- Οικονομικών

- Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας

Τέλος δεν έχουν οι επιπλήξεις της χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά τα τσουχτερά πρόστιμα, που διαρκώς επιβάλλει η Ε.Ε. στη χώρα μας για παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας, μια άλλη υπόθεση έρχεται στην επιφάνεια. Η Ε.Ε. εκτιμά, ότι το Ελληνικό δημόσιο προχώρησε παράνομα στην καταβολή επιχορηγήσεων στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. Συγκεκριμένα, το Ελληνικό δημόσιο, προκειμένου να αναλάβει η συγκεκριμένη εταιρεία την εκμετάλλευση των ορυχείων στη Χαλκιδική, κατέβαλε συγκεκριμένες επιχορηγήσεις, οι οποίες κατά την Ε.Ε. κρίθηκαν παράνομες και ζητά τώρα από την Εταιρεία να επιστραφούν οι παραπάνω επιδοτήσεις.

Βάσει, του σκεπτικού της Ε.Ε., η πώληση πραγματοποιήθηκε χωρίς ανοικτό διαγωνισμό και εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων των μεταλλείων από ανεξάρτητο εκτιμητή. Έτσι, το Ελληνικό δημόσιο, που παραχώρησε το 2003 την άδεια για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας στην εταιρεία, έχει εισπράξει ελάχιστα από την πώληση και από φόρους κερδών ή άλλους φόρους. Αντίθετα, η περιουσία των μετόχων της εταιρείας, που εκμεταλλεύεται τον ελληνικό ορυκτό πλούτο, αποτιμάται σε 1,8 δισ. ευρώ. Η συγκεκριμένη υπόθεση ξεκινά την περίοδο 1995-1996, όταν μεταβιβάστηκε το ενεργητικό της εταιρείας Μεταλλεία Κασσάνδρας σε εταιρείες Καναδικών συμφερόντων. Έκτοτε από το 2003 και μετά, Καναδοί και Ελληνικό δημόσιο βρίσκονται σε σύγκρουση, με τα συναρμόδια Υπουργεία να καταγγέλλουν τη σύμβαση, καθώς οι εταιρείες δεν την έχουν υλοποιήσει.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Με ποιο σκεπτικό δόθηκαν από το Ελληνικό δημόσιο οι επιχορηγήσεις προς τη συγκεκριμένη εταιρεία, όταν το κράτος εισέπραξε ελάχιστα από την πώληση των παραπάνω μεταλλείων;

Απαντήσεις Υπουργείων